Prozakazujme se k vyspělé společnosti

Je tomu pár měsíců, co jsme se s kamarádem zamýšleli nad tím, jak je Česko ve srovnání s okolním světem stále velmi liberální a svobodnou zemí. Vyslovili jsme přání, aby tomu tak zůstalo i nadále.

Aby současný, byť ne zcela ideální stav, zůstal zafixován a zákoníky nebyly zapleveleny zákazy a příkazy. Než jsem však stačil napsat tuto glosu, věci se bohužel změnily. A potvrdila se i základní teze konzervativců, tedy že žádná změna nevede k ničemu lepšímu.

 

Podle premiéra Bohuslava Sobotky se zákazem kouření v restauracích Česká republika zařadila mezi civilizované země. Konečně jsem to pochopil. Civilizovanost dnešního světa se měří počtem zákazů. V tom případě je Severní Korea zřejmě nejcivilizovanější zemí na světě. Škoda, že tuto tezi nepochopilo Švýcarsko, kde tento text právě píši, popíjím kafe, koukám na Alpy a, světě div se, kouřím cigaretu. V uzavřeném prostoru s obsluhou. Říkají tomu kuřárna a je to fajn. Holt budeme od května příštího roku ještě dál a svou vyspělost si dokážeme tím, že podobné výdobytky zakážeme.

 

Další krok k civilizovanosti jsme letos vykonali také tím, že jsme lidem zakázali nakupovat ve vybraných svátcích. Jestli to tak půjde dál, prozakazujeme se k dokonalé společnosti.

 

Mimochodem, v okolních státech na tom již léta pracují. Tak například Něměcko, Francie nebo Španělsko jsou v budování bezchybné společnosti tak daleko, že v neděli zavřeli takřka vše. Nebo Litva. Tento pobaltský státeček se snaží zapomenout na svou sovětskou minulost a k vyspělým zemím se pokouší přiblížit zákazem prodeje alkoholu po desáté večerní.

 

Ale ani města ve své honbě za světlými zítřky nezůstávají pozadu. Kupříkladu Madrid zakázal konzumaci alkoholu na veřejnosti. A v celé EU nedávno začal platit zákaz prodeje cigaret s příchutí.

 

Já si myslím, že bychom měli jít ještě dál, když už tu Unii máme. Zákazy na úrovni měst a států nic neřeší. Brusel by měl okamžitě, ideálně hned od zítřka,  zakázat kouření. Zcela. Doma, venku i v autě. A každému implementovat čip, aby mohl dodržování svého nařízení nepřetržitě hlídat. Alkohol? Zakázat! Auta? Taktéž! A na nákupy vymezíme hodinu denně. To přece musí každému stačit.

 

Jen tak se může z EU stát nevyspělejší uskupení civilizovaných států, kde všichni budou šťastni.

 

Autor: Jindřich Husička | středa 15.3.2017 8:12 | karma článku: 38,04 | přečteno: 1971x
  • Další články autora

Jindřich Husička

Hlavu vzhůru

2.4.2020 v 16:53 | Karma: 14,21

Jindřich Husička

Facebook je jako hospoda

16.3.2019 v 12:37 | Karma: 10,17

Jindřich Husička

Mám koncesi, tak protestuji

2.10.2017 v 8:42 | Karma: 35,02
  • Počet článků 106
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1636x
Individualista, motorista, libertarián, Pražan.