Západní společnost jako most pro pěší

Dnes se už ani nepozastavíme nad tím, když se postaví most pro pěší, nebo se starý most uzavře pro veškerou dopravu, kromě cyklistů a chodců.Už jsme si na to zvykli.

Máme mít pocit, že se jedná o přátelské gesto radnice, zklidnění města, symbol volnočasových aktivit.Zní to pěkně, ale každá mince má dvě strany. Dříve, když byl svět ještě v pořádku, stavěly se mosty, aby spojily břehy za účelem urychlení přesunu zboží i osob. Zjednodušeně se dá říct, že si na sebe most vydělal. Generoval druhotný zisk.

Slovo zisk však v uplynulých letech získalo, nevím proč, takřka pejorativní význam. Dnes je v kurzu odsuzovat komerční a ziskuchtivé jednání. Místo toho máme dotace a volnočasové aktivity. Bohužel, dotace bohatství nevytváří a ani běžec svým využitím mostu ekonomice příliš neprospěje.

Svět se zbláznil. Chceme mít sluníčkové ulice a mosty bez aut a dopravy, ale zapomínáme, že zklidňováním hodnoty nevytvoříme. Obávám se, že jsme od hladovění a boje o potravu přešli do stádia, kdy z nudy vymýšlíme naprosté hovadiny. Místo opravy silnice, vybudujeme cyklostezku a postavíme lavičky. Západní společnost nabyla dojmu, že je tak bohatá, že již nemusí primárně řešit potřeby, které vygenerují zisk či bohatství a zaměřila se na zbytečnosti. Vítěz již není ten, kdo svou pílí vydělá balík peněz a zaměstná hromadu lidí, ale ten, kdo za peníze jiných vymyslí největší hloupost.

Za peníze jiných, podotýkám. Pokud bude chtít bankéř či továrník postavit deset mostů pro pěší, jsou to jeho peníze. Pokud ale někdo sáhne na peníze daňového poplatníka, aby uzavřel most pro auta, nebo zklidnil náměstí, je to zločin. Zločin proti přirozenosti. Zločin proti přirozenému pudu vytvářet hodnoty, díky nimž vzniknou další hodnoty.

Pokud půjdeme stejným směrem, stane se z celého západu most pro pěší. Otázkou ale je, kdo na něj vydělá a kdo to všechno zaplatí.

 

Autor: Jindřich Husička | neděle 5.3.2017 18:40 | karma článku: 17,82 | přečteno: 338x
  • Další články autora

Jindřich Husička

Hlavu vzhůru

2.4.2020 v 16:53 | Karma: 14,21