Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Oddělme zdravotnictví od státu

Oddělme konečně financování zdravotnictví od státního molochu! Vytvořme samonosný systém bez závislosti na státním rozpočtu. Vytvořme spravedlivý systém založený na komerci!

Stát má neustálou potřebu regulovat naše chování. Ruku v ruce s Unií se snaží omezit kouření, bojuje proti alkoholismu a z ministra Hegera mám pocit, že by nám nejraději předepsal jídelníček a seznam povinných volnočasových aktivit pro lepší fyzickou kondici.

Unie7 přichází s návrhem odpudivých krabiček tabákových výrobků a z ministerstva zdravotnictví dokonce zaznělo, že prohibice má v důsledku pozitivní vliv, jelikož sníží spotřebu alkoholu v zemi. Jaká péče, jaká starost!

Nutno podotknout, že stát má legitimní nárok na podobné kroky. Svěřujeme (zatraceně velkou) část svého výdělku státním institucím v dobré víře, že se o naše peníze dobře postarají. A stát, jakožto dobrý hospodář, by neměl dovolit plýtvání veřejných prostředků na léčbu nezodpovědných jedinců, kteří se o své zdraví nestarají!

Ale kam až to může zajít? Lidé se (správně) ptají, jestli bude vysokou spotřební daní zatíženo i nezdravé jídlo. Vždyť právě spotřební daň má sloužit na nápravu negativních jevů se spotřebou dané komodity spojených, tak proč do rozpočtu nepřidat nějakou korunu na léčbu obezity a dalších chorob, kterými jedlíci trpí? A kam dál? Zakážeme extrémní sporty? Zakáže mi stát běhat během horkých dnů, aby mě netrefil šlak? Zakáže mi Heger chodit po horách mimo vyšlapané cestičky? Vždyť jakýkoliv úraz je zátěží pro zdravotnictví. Také proto se tolik diskutérů při každé záchranné akci nějakého nebožáka, který si vlastní hloupostí zavinil zranění, ptá, kdo že to zaplatí!

Jak to vyřešit? První možností jsou zákazy, nařízení a regulace. Dobrá půlka nad tímto řešením už teď mlaská blahem. Cigarety jen v lékárnách, alkohol jen na licencovaných místech, zákaz prodeje alkoholu v noci, zákaz adrenalinových sportu, auta budou ve městě jezdit třicítkou...

Z toho se mi, vážení přátelé, ale zvedá žaludek! Člověk je zodpovědný za své jednání! Nepotřebujeme stát, aby nás vodil za ručičku. Nepotřebujeme obrázky na krabičkách a už vůbec ne doporučení nějakého ministra, jak máme žít! To hlavní, co v dnešní době potřebujeme, je svoboda. A cenou za svobodu je osobní zodpovědnost.

Pokud oddělíme stát od pojišťoven, nemocnic a dalších zdravotnických zařízení, vznikne systém, kde špinavý rypák státního aparátu nebude mít legitimitu ani na to, aby nás poučoval, natož něco zakazoval, či reguloval. Naše zdraví bude v naší režii. V současné době odvádíme své zdravotní pojišťovně určitou částku v závislosti na výši příjmů, bez ohledu na to, jak se o svou tělesnou schránku staráme. To vám přijde fér?

Populisticky se nemůžu nezeptat, proč piják a kuřák s minimální mzdou odvádí řádově méně, než sportovně založený abstinent s nadprůměrnými příjmy? Dáme-li pojišťovnám svobodu ve výběru pojistného, bude si každý hledět, aby zaplatil co nejméně. Třeba se pokusí (na základě vlastního rozhodnutí) přestat kouřit, zhubne. A když ne, tak zaplatí na pojistném majlant. Jestli ho vůbec někdo pojistí. To je motivace!

Kromě toho, že bude výběr pojistného konečně spravedlivý, přijde stát o svou roli pečovatelky. Tu převezme naše peněženka a naše schopnosti.

 

 

Dovětek:

Samozřejmě vím, že státní kasa není primárním zdrojem financí pro krytí  léčebných výloh. Alespoň v České republice ne, tady ve Španělsku je to jinak. Ale stát zavedl systém pro výběr pojistného - podle výše příjmů, takže je za zdravotnictví spoluzodpovědný. Čímž mu přiznávám legitimitu k regulacím a zákazům.

Kdo mě ale zná, ví, že se mi jakékoliv zásahy státu příčí, proto přicházím s myšlenkou zcela komerčního pojištění. Je logické, že zaplatím jako rizikový řidič se silným a drahým autem na havarijním mnohem víc, než o dvacet let starší sváteční řidič  mimo velké město se svou fabii.

Nehrajme si nadále na humanisty, kteří tvrdí, že do zdravotnictví výdělek, komerce a ziskuchtivost nepatří. Kde tento motor chybí, chybí i efektivita. Lidé a firmy musí mít nějakou otivaci. A ať se nám to líbí nebo ne, zaručenou motivací v dnešní době jsou peníze.

Autor: Jindřich Husička | čtvrtek 20.9.2012 12:27 | karma článku: 15,50 | přečteno: 1117x
  • Další články autora

Jindřich Husička

Musíme začít znovu žít a to hned!

Nemůžeme odkládat vlastní život na neurčito. Ten čas nám nikdo nevrátí. Žádnými penězi nám nikdo nemůže vykompenzovat týdny nebo měsíce nekvalitního života. Musíme znovu začít žít

13.12.2020 v 17:17 | Karma: 18,46 | Přečteno: 700x | Diskuse| Společnost

Jindřich Husička

Naše zdraví patří nám, ne státu

Jsem strašpytel. Viru se bojím. Opravdu se ho bojím a dělám všechno proto, abych jím nenakazil sebe nebo svou rodinu. A díky tomu mi došlo, jak nesmyslné snahy všech vlád světa jsou.

12.12.2020 v 11:09 | Karma: 19,98 | Přečteno: 936x | Diskuse| Společnost

Jindřich Husička

Hlavu vzhůru

Občas zaslechnu přirovnání současného stavu s válkou. Ne, ne, ne! Tohle se s válkou vůbec nedá srovnat, proboha

2.4.2020 v 16:53 | Karma: 14,21 | Přečteno: 324x | Diskuse| Společnost

Jindřich Husička

Svět musí zůstat stejný. Pozor na změny!

Mám strach. V první řadě o zdraví, méně pak o ekonomiku, ale o to více o naše svobody. Žijeme v době bezprecedentních zákazů a omezení. Teď dávají smysl a přijímám je bez výhrad. Co když se ale tento stav politikům zalíbí?

22.3.2020 v 13:42 | Karma: 15,45 | Přečteno: 316x | Diskuse| Politika

Jindřich Husička

Vyloučit Klause? Geniální tah!

Nad sporem Klaus versus Fiala si lámu hlavu už docela dlouho. Je to střet odlišných světů. Pro českého voliče je těžko pochopitelné, že se jedná o rivaly z jedné a té samé strany.

17.3.2019 v 9:47 | Karma: 34,91 | Přečteno: 1368x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 106
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1636x
Individualista, motorista, libertarián, Pražan.