Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč (také) je Španělsko v krizi

Po ročním pobytu v této jihoevropské zemi mám pocit, že se česká média věnují zdejší "tíživé" situaci skoro stejně intenzívně jako místní periodika. Krize tady rozhodně není hlavním tématem diskusí běžných lidí. Možná hraje svou roli fakt, že pobývám v bohatší části země - na severním pobřeží - v neklidném Baskicku. Čísla však hovoří jasně. Nezaměstnanost přesahující 24 procent je korunována faktem, že polovina mladých lidí (do třiceti let) nemá práci. Nejsem studovaný ekonom, ale pokusím se v následujících řádcích vystihnout několik jevů, které (podle mého názoru) ekonomické situaci na Pyrenejském poloostrově neprospívají.

V první řadě je to nepružný pracovní trh a těžko představitelná síla odborů. Firmy (bavím se teď především o fabrikách, jejichž situaci jsem měl možnost zprostředkovaně poznat) mají strach nabírat nové zaměstnance, protože zbavit se nepotřebného pracovníka je díky zdejšímu otylému zákoníku práce nesnadné. Odbory navíc v případě jakéhokoliv propouštění hrozí stávkou. Do absurdní situace se před několika měsíci dostala také jedna továrna na výrobu náhradních dílů v baskické provincii Gipuzkoa, když měla možnost dočasně navýšit výrobu, ale odbory požadovaly tak vysoké příplatky za přesčasy, že by se se podniku nevyplatilo vyrábět, takže zakázku odmítl. Náhradní díly se nakonec vyrobily v Česku. Není to neobvyklý případ. Zbytečně vysoká cena lidské práce připravuje zdejší průmysl o spoustu zakázek, které často končí právě u nás, na což dělníci reagují nevybíravými narážkami na adresu středoevropských států. Další kapitolou, která stojí za zmínku, jsou svátky a různá volna, která Španělé nezývají fiestami. Věděli jste například, že pokud ve Španělsku připadne svátek na neděli, dostanou zaměstnanci volno během následujícího pracovního dne? To je přece na hlavu postavené! V čem ale vidím zásadnější problém, je množství a roztříštěnost fiest. Kromě celostátních tady existují svátky jednotlivých zemí, provincií, měst a (skutečně si nedělám legraci) i čtvrtí. A během každé z fiest mají pracovníci firem působících v dané oblasti placené volno. Navíc díky tomu dochází ke zmatkům v zásobování a návaznosti výroby. Španělé slaví rádi, takže využívají všech možností, proč nejít do práce. Důsledkem této povahy je, že i obchodníci zavírají během volných dnů své obchůdky a nezapomínají (odhadem tak v 70% případů) svůj krámek zavřít ani v době každodenní několikahodinové siesty či v neděli. Poslední den v týdnu tady totiž nepracuje skoro nikdo. Kromě toho, že se supermarkety musí podřídit zákonu, který jim provoz během nedělí a svátků zakazuje (myslím, že ani v tomto případě by liberalizace - která se zatím dotkla jen několika turisty vyhledávaných oblastí - neuškodila), neotevírají ani menší obchody, které by tak mohly na konkurenční výhodě profitovat. Jen bary, pekárna a trafika, jinak jsou rolety obchodů a obchůdků stažené. Vůbec jsem nepochopil, jak může fungovat zdejší štědrý sociální systém. Vážně ne. Udivuje mě výše podpory na dopravu a bydlení nejen pro místní, ale především pro imigranty ze zemí třetího světa. Nerozumím zdejšímu bezplatnému systému zdravotní péče pro všechny! Zmínil jsem jen několik věcí, na které během každodenního života narážím. Nebylo mým cílem pouštět se do hlubokých ekonomických úvah. Jen jsem se chtěl se čtenáři podělit o zkušenosti ze života v zemi, o níž se dnes tolik diskutuje.

Autor: Jindřich Husička | pátek 24.8.2012 14:50 | karma článku: 31,52 | přečteno: 2555x
  • Další články autora

Jindřich Husička

Musíme začít znovu žít a to hned!

Nemůžeme odkládat vlastní život na neurčito. Ten čas nám nikdo nevrátí. Žádnými penězi nám nikdo nemůže vykompenzovat týdny nebo měsíce nekvalitního života. Musíme znovu začít žít

13.12.2020 v 17:17 | Karma: 18,46 | Přečteno: 700x | Diskuse| Společnost

Jindřich Husička

Naše zdraví patří nám, ne státu

Jsem strašpytel. Viru se bojím. Opravdu se ho bojím a dělám všechno proto, abych jím nenakazil sebe nebo svou rodinu. A díky tomu mi došlo, jak nesmyslné snahy všech vlád světa jsou.

12.12.2020 v 11:09 | Karma: 19,98 | Přečteno: 936x | Diskuse| Společnost

Jindřich Husička

Hlavu vzhůru

Občas zaslechnu přirovnání současného stavu s válkou. Ne, ne, ne! Tohle se s válkou vůbec nedá srovnat, proboha

2.4.2020 v 16:53 | Karma: 14,21 | Přečteno: 324x | Diskuse| Společnost

Jindřich Husička

Svět musí zůstat stejný. Pozor na změny!

Mám strach. V první řadě o zdraví, méně pak o ekonomiku, ale o to více o naše svobody. Žijeme v době bezprecedentních zákazů a omezení. Teď dávají smysl a přijímám je bez výhrad. Co když se ale tento stav politikům zalíbí?

22.3.2020 v 13:42 | Karma: 15,45 | Přečteno: 316x | Diskuse| Politika

Jindřich Husička

Vyloučit Klause? Geniální tah!

Nad sporem Klaus versus Fiala si lámu hlavu už docela dlouho. Je to střet odlišných světů. Pro českého voliče je těžko pochopitelné, že se jedná o rivaly z jedné a té samé strany.

17.3.2019 v 9:47 | Karma: 34,91 | Přečteno: 1368x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 106
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1636x
Individualista, motorista, libertarián, Pražan.